L’IES Maria Enríquez i el Cefire Gandia organitzen unes jornades sobre la Memòria Democràtica

L’Ajuntament de Gandia ha acollit este matí la presentació de «Del Somni al Malson. La repressió franquista: llengua, cultura i societat», les Jornades per la Memòria democràtica de l’IES Maria Enríquez i el cefire de Gandia, que tindran lloc entre el 30 de març i el 17 d’abril. Es tracta de diferents xerrades i exposicions sobre la repressió franquista dirigides a professorat, alumnat i ciutadania en general. A excepció de les visites guiades, s’ubicaran en la Casa de la Cultura.

A la roda de premsa de presentació hi ha assistit: el regidor de Cultura i Memòria Democràtica, Nahuel  González; la regidora de Polítiques Educatives, Carmen Fuster, la directora CEFIRE-Gandia, Manela Faus; la vicedirectora de l’IES María Enríquez, Lucia Defez; i els membres del departament d’Història,  Enric Castanyer i Marc Villanueva, i de Valencià, Elisa Faus, del centre educatiu gandià.

La inauguració dels actes tindrà lloc el 30 de març pròxim a la Sala B de la Casa de Cultura. a les 17.30 hores. Es tracta d’unes jornades dirigies al professorat –amb inscripció prèvia al CEFIRE– i a l’alumnat de l’institut, però també podran participar-hi la resta de ciutadania.

La regidora de Polítiques Educatives ha ressaltat la importància de realitzar aquest tipus de projectes: «Significa fer moltíssimes hores fora de l’horari lectiu. S’ha de confiar en que va a tindre una repercussió important en l’alumnat per a aconseguir fomentar l’esperit crític i eixe coneixement real del que va passar».

Tot i que les xerrades s’iniciaran el 30 de març, des del 15 de març ja es pot visitar a la Sala B l’exposició «Imatges de la Memòria Democràtica. El còmic com a recurs didàctic», que romandrà fins el 17 d’abril. Es tracta d’una mostra del CEFIRE Humanístic i Social que recull imatges de les vinyetes que importants dibuixants i guionistes del país han dedicat a la memòria democràtica. «El CEFIRE ha cedit l’exposició al grup de professorat que està treballant per estes jornades per tal que coneguen de primera mà aquella repressió que va patir tanta gent», ha apuntat Faus.

A banda d’esta exhibició de còmics, les jordanes comptaran amb 4 xerrades més. Tal com ha indicat Castanyer, cal donar-li importància a les temàtiques tractades en les conferències entre les que ha destacat la de «La guerra civil a Gandia. Propostes didàctiques» del 30 de març i la de «Els últims dies de la guerra. L’exili des de Gandia i Alacant» de l’11 d’abril. «Moltes persones mai han estudiat un tema com aquest el qual continua estant als mitjans de comunicació i tenint conseqüències en la societat», ha afegit.

Per la seua banda, la professora de valencià i una de les organitzadores de les jornades, Elisa Faus, ha volgut incidir en la importància de «La literatura exiliada. Intel·lectuals a l’exili» del 5 d’abril, a càrrec de la professora de la Universitat de València, Carme Gregori; i d’ «Assassins de paraules: prohibició, persecució i discriminació lingüística durant la dictadura franquista» del 6 d’abril, a càrrec de Joan Borja, professor de la Universitat d’Alacant. «Els temes de la repressió lingüística i cultural no estan tan tractats com el de la repressió social», ha assenyalat.

A banda de les conferències, les jornades compten també amb visites guiades per la Gandia republicana. El 28 de març i el 7 d’abril es portaran a terme les visites per a l’alumnat i el 4 d’abril per al professorat inscrit del CEFIRE. A càrrec de l’historiador Lluís Sevilla, i la historiadora de l’art Estela Pellicer. Amb eixida des del pòrtic de l’Ajuntament de Gandia a les 17.30 h. «L’alumnat estarà implicat en les jornades amb les visites, l’actuació musical de cloenda i el mural a una de les parets del pati del centre que faran els/les estudiants del batxillerat artístic», ha declarat la vicedirectora de l’Ies Maria Enríquez.

 

PROGRAMACIÓ

– Del 15 de març al 17 d’abril a la Sala B de la Casa de la Cultura: Exposició “Imatges de la Memòria Democràtica. El còmic com a recurs didàctic” a través dels il·lustradors Antonio Altarriba, Paco Roca, Jose Pablo García, Sento Llobell i David Fernández.

 

– 30 de març a les 17:30h a la Sala A de la Casa de la Cultura: Inauguració de les jornades a càrrec de Lucia Defez, vicedirectora de l’IES Maria Enríquez; Manel Faus, directora del Cefire de Gandia; Carmen Fuster, regidora d’Educació de l’Ajuntament de Gandia; i Nahuel González, regidor de cultura i memòria democràtica de l’ajuntament de Gandia. Consegüentment es realitzarà la xarrada “La Guerra Civil a Gandia. Propostes didàctiques”, a càrrec del professor de la Universitat de València Antonio Calzado.

 

– 28 de març, 4 d’abril i 7 d’abril a les 17:30: Visita guiada “La Gandia Republicana. L’urbanisme i els edificis patrimonials del període” a càrrec de l’historiador Lluís Sevilla i la historiadora de l’art Estela Pellicer. El primer i últim dia serà per a l’alumnat inscrit i el 4 d’abril per al professorat inscrit del CEFIRE.

 

– 5 d’abril a les 17:30h a la Sala A de la Casa de la Cultura: Xarrada “La literatura exiliada. Intel·lectuals a l’exili” a càrrec de la professora Carme Gregori (Universitat de València).

 

– 6 d’abril a les 17:30h a la Sala A de la Casa de la Cultura: Xarrada “Assassins de paraules: prohibició, persecució i discriminació lingüística durant la dictadura franquista” a càrrec del professor Joan Borja (Universitat d’Alacant).

 

– 11 d’abril a les 17:30h a la Sala A de la Casa de Cultura: Xarrada “Els últims dies de la guerra. L’exili des de Gandia i Alacant, a càrrec de l’historiador Eladi Mainar.  Al finalitzar, es realitzarà la cloenda amb actuació musical a càrrec de l’alumnat d’Ensenyament Secundari i Batxillerat de Gandia.