Presentada la campanya ‘Estima Gandia’ destinada a implicar tota la ciutadania per aconseguir tindre una ciutat més saludable i neta

L’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, ha comparegut este matí en roda de premsa per presentar la campanya de comunicació “Estima Gandia” i fer balanç de les primeres setmanes de la posada en marxa del Pla Respecte. A la compareixença ha estat acompanyat pels regidors Miguel Ángel Picornell, Nacho Arnau i Alícia Izquierdo a més del Comissari Principal de la Policia Local, José Martínez Espasa.

El Pla Respecte es va iniciar el mes de setembre passat amb diverses accions que volen confluir en un mateix objectiu: mantenir la nostra ciutat neta, cuidada, promoure la qualitat i la confortabilitat urbana que tots mereixem.

“No volem ni hem de defugir la nostra responsabilitat com a Ajuntament. L’esforç primer i més important ha de ser el nostre, però estic segur que ens acompanyaran en este esforç la immensíssima majoria de ciutadans cívics que veuen, igual que nosaltres, que hem d’endurir el compliment de les ordenances municipals, fonamentalment l’ordenança de Convivència, que incomplixen els pocs incívics que hi ha a la ciutat, però que són molt evidents”, ha declarat la primera autoritat municipal.

La campanya de comunicació presentada estarà a xarxes socials i mitjans de comunicació locals durant les pròximes setmanes i aprofundix en la necessitat d’implicar tota la ciutadania per aconseguir tindre  una ciutat saludable i neta.

Esta campanya incidix en els quatre aspectes relatius a l’ordenança de Convivència que es pretenen erradicar, com són deixar les caques de gossos als carrers, els grafits al mobiliari urbà i als elements patrimonials, llençar els residus fora de l’horari establert i deixar trastos a la via pública. Esta iniciativa es complementa amb altres accions ja iniciades com la brigada d’inspecció local, la brigada de resposta ràpida, a més d’altres accions que es desenvolupen en paral·lel.

Pel que fa a la brigada d’inspecció de la Policia Local, inclosa en la Unitat de Proximitat de la Policia Local, s’ha explicat que treballa en horari de matí i com a novetat, també ho fa des del mes de setembre, a la vesprada. Els agents destinats a esta brigada van començar primer una tasca de vigilància i informació al setembre, i a partir del mes d’octubre este procés informatiu s’ha reforçat amb el compliment de l’ordenança i, per tant, amb la tramitació de les sancions corresponents.

Durant els mesos de setembre i octubre, la Policia Local va imposar un total de 59 sancions estos dos mesos. Les més nombroses tenen a veure amb el consum d’alcohol en espais públics (24), seguit de la micció a la via pública (7), treure trastos al carrer sense informar (6) o portar el gos solt (6).

Pel que fa a la brigada de resposta ràpida, que es coordina amb la brigada d’inspecció de la Policia Local i les empreses concessionàries de neteja i manteniment d’espais públics, s’ha informat que ha rebut 2.026 avisos, dels quals ja se n’han executat un 70%. És a dir, 7 de cada 10 avisos ja han estat solucionats.

Per barris, on s’han rebut més avisos és de la platja (337 avisos), seguit del Grau (291) i Corea (283). Per categories, el nombre més gran d’avisos ha estat per qüestions relatives a la recollida selectiva (502), seguit de problemes derivats d’obres (344) i de parcs i jardins (253).

Paral·lelament a les brigades, Prieto ha informat que s’han incrementat les neteges intensives per tota la ciutat i que fins a finals de novembre s’actuarà als carrers eliminant la brutícia i alhora, actuant al mobiliari urbà, els embornals o la jardineria, a més de reposar contenidors més antics i les lluminàries més antigues a finals d’any, a partir del mapa lumínic que ha realitzat l’empresa concessionària per detectar aquelles zones a la potència de llum és més baixa.

A tall de resum, l’alcalde ha destacat que tant l’acció policial, com les actuacions de les brigades i la nova campanya de comunicació estan destinades a “fer complir les ordenances municipals des de la responsabilitat, des de la cura per la nostra ciutat, des del desig compartit i col·lectiu de viure en una ciutat que entre tots estimem i mantenim neta”, i ha conclòs la seua intervenció reafirmant-se en la idea de “canya a la minoria d’incívics que no complixen les normes, alhora que despleguem tots els nostres recursos al servici de la immensa majoria cívica que estima Gandia”.