Presentada la programació per al 25N, Dia Internacional contra la Violència de Gènere

La regidora d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives de l’Ajuntament de Gandia, Juana Navarro, ha anunciat este matí en roda de premsa les activitats programades per al 25 de novembre, Dia Internacional contra la Violència de Gènere. Es tracta d’una programació dirigida a tota la ciutadania en general i a l’alumnat amb l’objectiu de “conscienciar sobre la violència de gènere i la seua prevenció”. Amb este motiu, s’han organitzat els següents projectes:

– “Tejiendo Sororidad”: consistix en teixits de llana fets per 48 dones d’associacions de Gandia (el Col·lectiu de Bolivianitas, Dones de Hui i Associació Rosa dels Vents per la Igualtat de Gènere) que es penjaran als balcons de l’Ajuntament.

– Un vídeo amb la participació de l’alumnat dels centres escolars de Gandia amb la cançó “Espremedors” del grup La Fúmiga. Han participat 11 centres i l’associació ASMISAF. “Amb esta cançó s’han volgut transmetre valors d’igualtat, de respecte i d’amor autèntic”, ha destacat Navarro. De fet, la seua lletra diu que “qui el vol, no el farà plorar, et donarà ales i podràs volar”. Esta tasca ha sigut finançada per la Diputació de València a través de la Xarxa de municipis protegits contra la violència de gènere.

– Concurs de microrelats feministes en el qual han participat 62 persones. És una col·laboració amb el Centre Internacional de Gandia de la Universitat de València i està subvencionat pel Departament d’Igualtat a través del conveni amb la Universitat.

– II Concurs de fotografia organitzat per l’Associació de Fotografia de la Safor. És una activitat dirigida a tota la ciutadania i es premiaran les 13 millors fotografies entre els 77 participants.

– Concurs de cartells contra la violència de gènere, realitzats per 154 alumnes de 4t d’ESO de la ciutat. La responsable d’Igualtat ha valorat que “és una labor increïble no solament per la tasca artística d’aquests cartells, sinó també pel missatge que transmeten”. Tant els cartells com les fotografies es poden veure en la sala d’exposicions de la planta baixa de l’edifici del Tossal.

D’altra banda, l’edil socialista ha recordat que l’entrega dels premis dels concursos realitzats serà el dijous 25 a les 12 hores a la plaça de l’Ajuntament de Gandia, seguidament de la lectura del manifest i el minut de silenci.

Juana Navarro ha recalcat que fins ara els minuts de silenci quan hi ha una víctima per violència de gènere es feien després que Delegació de Govern donara el consentiment i la dona fóra declarada oficialment víctima de violència de gènere, però a partir d’ara cada 25 de cada mes es farà un minut de silenci “per les dones assassinades durant eixe mes amb la intenció que la ciutadania conega amb temps quan es fan estos homenatges”.

A més, hi ha dones que contaran la seua experiència a la ràdio, però altres ho han fet ja a través del llibre “Resilientes. Testimonios en primera persona de mujeres víctimas de violencia de género”, escrit per la periodista Marina Vallés. En ell s’inclouen 6 testimonis de dones, 5 víctimes de violència de gènere i la filla d’una de les víctimes que ara en l’edat adulta explica com va ser el moment de la seua infància quan sa mare sofria violència de gènere.

Este projecte finançat pel Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere pretén que “es produïsca un efecte espill perquè hi ha dones que no són conscients que són víctimes de violència de gènere i en llegir el testimoni d’una altra se senten identificades i comencen a prendre mesures al respecte”.

La presentació del llibre tindrà lloc el pròxim 25 de novembre a les 19 hores en el Palau Ducal i comptarà amb l’assistència de l’autora del llibre i també de l’escriptor del pròleg, el catedràtic en psicologia Vicente Garrido, expert en violència de gènere i autor de nombroses obres al respecte. La presentació serà introduïda per la comunicadora Puri Naya. Cal destacar que en el llibre es pot trobar un codi QR amb el qual es pot accedir a tota la informació que hi ha a la pàgina web del departament d’igualtat i als recursos per a la prevenció i intervenció d’aquesta violència.

Finalment, Navarro ha recordat que s’entregarà un exemplar del llibre ‘Resilientes’ a tots aquells que vagen. També es podrà recollir de manera gratuïta a partir del dia 26 a les instal·lacions municipals del departament d’Igualtat (C/ Tossal núm. 8, quarta planta) així com a la Biblioteca Central i llibreries de la ciutat (Ambra, Gavina, Ferrer).