Prieto avança que el nou Centre Integrat de Formació Professional ja està reconegut com a centre educatiu per la Conselleria d’Educació

Ahir va tindre lloc la segona de les jornades dels ‘Diàlegs de ciutat. Propostes per a avançar junts’ organitzades pel PSPV-PSOE de Gandia i centrada en ‘La ciutat del talent’, la qual va tornar a omplir el Saló de Corones del Palau Ducal amb representants de la societat civil gandiana i de col·lectius relacionats en esta ocasió en el món de l’educació, la cultura, l’esport o la joventut.

L’alcalde de Gandia i moderador d’este segon diàleg, José Manuel Prieto, va destacar que “una de les apostes de la ciutat del talent ha de ser, sens dubte, la retenció del millor dels nostres perfils i de tot el talent que tenim a Gandia. Parlem d’oportunitats i, també, del talent des de la formació, per a formar els nostres joves i no tan joves en oficis específics. Per a oferir, bé siga una primera ocupació per als joves o bé una nova oportunitat en la vida”.

Prieto va remarcar que “l’aposta pel talent també està molt relacionada amb la Formació Professional, on hem d’acostar els currículums dels nostres joves i el seu talent a les demandes de les nostres empreses. Així, hem d’adaptar la demanda del mercat de treball i les necessitats que tenen les empreses, als currículums dels estudiants que ixen dels nostres centres educatius”.

En este sentit, l’alcalde va recordar la creació d’un Centre Integrat d’FP a Gandia, que “s’encarregarà de flexibilitzar els currículums dels nostres joves”. Prieto va recalcar que este Centre Integrat ja està reconegut com a centre educatiu i ja s’ha enviat a la Conselleria d’Educació el programa de necessitats per a la seua construcció.

“Parlem de 26 cicles formatius, més el Cefire i, probablement, també el CdT l’Alqueria del Duc, perquè serà una de les eixides per a la nostra hostaleria. Si tot va bé, la delegació de competències arribarà en els pròxims mesos per a poder començar a parlar ja d’un projecte i consolidar-nos com a ciutat d’oportunitats”, va anunciar Prieto.

La primera de les ponents en intervindre va ser la campiona del món per equips amb la selecció espanyola de pàdel en la categoria veteranes, Lorena Figueres, qui va posar de manifest que “tenim moltes energies dipositades en l’esport de competició, però existix una certa carència per a aconseguir que ciutadans en edats primerenques tinguen uns recursos per a crear hàbits saludables i al llarg de la seua vida puguen practicar esport i una vida sana”.

En este sentit, Figueres va apuntar la possibilitat de crear recorreguts saludables per a anar als centres educatius, més instal·lacions municipals per a practicar pàdel i més pistes de ‘skatepark’ que puguen atraure gent de fora, o rutes senyalitzades de ‘mountain bike’ per a famílies.

Per la seua banda, Mario Miret, de Latintavino i amb més de 64.000 seguidors en Instagram, va considerar que “és perillós que molts joves de 20 anys no vullguen pensar en res, ja que ells són el futur. Així, fan por algunes coses que diuen. És trist pensar que les noves generacions diguen que no volen pensar i que estan fartes del que hi ha a la societat. I que, a més,  no coneguen les nombroses activitats culturals i d’oci que es programen a Gandia”. Miret, que va apuntar que “tal vegada no es coneix a la joventut de 18 anys per una diferència generacional cada vegada més gran”, i va proposar que “seria interessant relacionar a diverses generacions entre sí”.

L’actriu i professora de l’Escola de Teatre Serrano, Ruth Palonés, va considerar que “és bàsic oferir espais i oportunitats perquè la gent puga gaudir de la cultura”. D’esta manera, Palonés va destacar que “Gandia és una ciutat que té molt de talent i ens hem de sentir orgullosos d’açò, però moltes vegades no som conscients perquè ho tenim normalitzat. Així, el públic respon i assisteix de manera assídua a l’oferta cultural que es programa a Gandia, la qual és molt bona. Però també hauria d’arribar al nombre més gran de ciutadans”. També va llançar algunes propostes, com ara la creació d’un cicle de nous llenguatges i noves dramatúrgies destinat a la gent jove o l’aposta pel turisme cultural.

Per últim, l’inspector d’Educació de la Generalitat Valenciana Salvador Colomar, va assenyalar que “Gandia és modèlica en educació. Té tres instituts entre els cinc primers en les notes de Selectivitat. També dos centres pioners a tota la Comunitat Valenciana, com l’IES Tirant lo Blanc pel que fa a la flexibilització curricular en la Formació Professional i l’IES Veles e Vents amb  les comunitats d’aprenentatge. A més, Gandia va apostar per un Centre Integrat d’FP i hui és una gran notícia que vaja endavant”.

Colomar va proposar establir un node d’internet per a l’àmbit educatiu de la ciutat amb un protocol per a donar resposta als reptes de l’educació, la necessària participació en la comunitat educativa a través dels consells escolars o la implantació de plaques fotovoltaiques per a autoconsum en els centres educatius.

‘LA CIUTAT DE LES OPORTUNITATS’

Demà, divendres, a les 20 hores, en el Palau Ducal, conclouran les jornades ‘Diàlegs de ciutat. Propostes per a avançar junts’, amb el darrer diàleg sobre ‘La ciutat de les oportunitats’, on participaran els següents experts i professionals: Javier Cremades, gerent de Tecatel (innovació); Joaquín Bernabeu, gerent de CTL Sanidad Ambiental (indústria); Balbina Sendra, directora del Palau Ducal dels Borja (turisme); Silvia Gertrudis, gerent de Ferragut Helly Hansen (comerç); Sabrina Salgueiro, gerent de Cafeterías Roxy (hostaleria), i Fernando Mut, exarquitecte municipal i responsable del servei de coordinació i supervisió de projectes de l’Ajuntament de Gandia (agenda urbana).