Prieto: “Com a administració hem de complir amb la Llei de Memòria Democràtica”

El regidor delegat de l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques (IMAB), José Manuel Prieto, ha indicat durant la presentació del nou Portal de Memòria Democràtica de Gandia www.memoriagandia.org quecom a administració hem de fer valdre el compliment de la Llei de Memòria Democràtica i contribuir a la reparació de les persones que van patir amb especial intensitat les conseqüències tràgiques d’una guerra civil i una dictadura”. 

En este portal web els investigadors i la ciutadania en general ja poden consultar, d’una forma ràpida i senzilla, al voltant de dos-cents expedients digitalitzats provinents del Partit Judicial de Gandia relatius a ‘Responsabilitats polítiques’ i que formaven part de la vessant civil de judicis sumaríssims militars realitzats entre els anys 1939 i 1954, durant la dictadura franquista, a 136 veïns i veïnes de Gandia, 28 de Beniopa i 28 de Benipeixcar. Com ara, l’exalcalde republicà Marcelino Pérez, Ángeles Malonda, Gloria Morell o Fernando Pérez. El 40 per cent aproximadament va ser executat i la resta condemnats a mort (sense compliment) o a llargues penes de presó. En virtut d’aquests expedients també s’hi van embargar béns a les víctimes i a les seues famílies.

L’edil socialista també ha assenyalat que “digitalitzant el fons de l’arxiu de ‘Responsabilitats polítiques’ dels jutjats de Gandia, fem que els arxius històrics donen un pas cap a la memòria col·lectiva”. Per la seua banda, l’arxiver municipal Jesús Alonso ha destacat que els arxius hem de complir amb la nostra missió: tractar de passar de la història i els documents (del món erudit i acadèmic) a la memòria col·lectiva. En este sentit, l’Ajuntament de Gandia des de fa moltes dècades aposta per tindre uns serveis d’arxius adequats, que mínimament funcionen. Sense això no hi hauria dret a la informació”.

La sèrie ‘Responsabilitats polítiques’, que ja es pot consultar, és molt demandada per historiadors, investigadors i famílies de les persones afectades als expedients. En este sentit, l’arxiver municipal ha desitjat que el següent pas siga la incorporació dels expedients relatius a les víctimes de tota la comarca de la Safor; un total de 690 expedients més dels que ara hi ha accessibles.