En referència a les al·legacions que l’Ajuntament de Gandia ha presentat a l’estudi del Ministeri de Foment sobre el projecte del Tren de la Costa, el qual té com a conclusió final que esta infraestructura no és rendible econòmicament, el portaveu del Grup Municipal Socialista, José Manuel Prieto, ha afirmat que “el que no és rendible és tindre un Govern que maltracta sistemàticament als valencians i als seus drets. És un element vertebrador del territori que considerem indispensable per a la nostra ciutat, la Safor, les comarques veïnes i el sector empresarial. La zona del Tren de la Costa té una població de 554.000 habitants i mentre, s’han construït estacions d’alta velocitat on no baixa ningú. Tots els governs hem d’alçar la veu i deixar clar que com a poble valencià no podem seguir consentint que s’ignoren els nostres interessos”.
Prieto ha destacat que l’informe del Ministeri de Foment parla de rendibilitat econòmica, però ignora la rendibilitat social que la infraestructura tindria per més de mig milió de valencians. A més, la balança fiscal del 2014 aporta una dada clau: és negativa per a la Comunitat Valenciana en més de 1.400 milions d’euros. “Paguem com a rics sent una comunitat pobra i, això, afecta els nostres serveis”, ha asseverat el portaveu socialista.
Cal destacar que les al·legacions presentades per l’Ajuntament de Gandia a l’estudi del Ministeri Foment es basen en quatre grans blocs. Així, el primer punt se centra en el desinterés de l’estudi elaborat per Foment i que intenta desmuntar la necessitat de construcció de la infraestructura. Tots els argumentaris que s’empren es dirigixen cap a la inviabilitat econòmica ignorant la necessitat social. Es diu que cap de les quatre fases seria rendible, però no es contemplen parades a Altea, Calp o Xàbia que farien molt més atractiva la línia. A més, tampoc contempla una parada a l’hospital comarcal.
El segon aspecte sobre el qual s’ha al·legat és sobre les errades tècniques que s’han detectat. Es tracta de la valoració econòmica que es realitza sobre les expropiacions a realitzar i que, segons el Ministeri de Foment, ascendixen a més de 6,8 milions d’euros, però que els informes municipals xifren en poc menys de 600.000 euros.
El tercer punt es basa en què el Ministeri ha desestimat la totalitat dels informes emesos per la Generalitat Valenciana pel que fa a la viabilitat econòmica, estudi de la línia i demandes socials i que són desestimats en favor d’un nou document amb l’únic objectiu de desmuntar la necessitat de la via fèrria Gandia-Oliva-Dénia. En este punt, es desestima el protocol signat el 2011 on la Generalitat era l’encarregada d’elaborar els informes de rendibilitat que havien de ser admesos pel Ministeri i que ignora les valoracions de la Generalitat sobre la captació de nous usuaris gràcies a la posada en marxa de la línia del tren. D’esta manera, el Ministeri de Foment no té en compte este aspecte i compara el Tren de la Costa amb altres línies que no apareixen en els annexos.
El quart punt afronta les dues alternatives que, en cas de realitzar-se el projecte, podrien executar-se. En este cas, el Ministeri i l’Ajuntament de Gandia coincidixen a l’opció anomenada “1A”, ja que utilitza bona part de les infraestructures existents, té menys impacte mediambiental, no dividix la ciutat i no implica traslladar l’estació de trens a un nou emplaçament. Sobre esta opció, l’Ajuntament també ha al·legat perquè es tinga en compte el possible impacte acústic que la línia tindria en l’entorn per tal d’evitar molèsties i no s’elimine la via verda de la ciutat.