Prieto: “El talent no té gènere, les xiquetes poden ser el que vulguen”

El Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València ha acollit este matí el fòrum sobre la Dona i la Xiqueta en la Ciència organitzat pel diari Las Provincias amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona i la xiqueta en la Ciència. Un acte on ha participat l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, i que ha comptat amb la intervenció telemàtica de la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, i la presencial de María José Mira, secretària autonòmica de Model Econòmic i Finançament de la Generalitat Valenciana entre altres ponents.

El fòrum va comptar amb la presència del director del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València, Jesús Alba, el director general del diari Las Provincias, Antonio Pitera; el director del diari Las Provincias, Jesús Trelis; i la responsable de Comarques a Las Provincias, Concha Pastor, a més de membres de la corporació municipal i assistents a la iniciativa.

En la seua intervenció, Prieto va posar en relleu que el fet de celebrar este dia significa que “queda molt per fer en este àmbit” i va fer referència a les dades de la Unesco que apunten que menys del 30% d’investigadors científics al món són dones. Unes xifres que, tal com indica Eurostat, en el cas d’Espanya suposen que un 49,3% de les persones que es dediquen a la ciència i l’enginyeria al nostre país són dones.

Per començar a revertir esta situació, la primera autoritat municipal va apuntar a la necessitat de fer comprendre les xiquetes, des d’una edat primerenca, que “el talent no té gènere, que poden ser el que vulguen” i que per això és necessari “fer de l’educació la nostra gran aliada, a més de promoure la col·laboració entre les administracions, el món educatiu i empresarial, i involucrar la societat civil en l’afany d’acabar amb els estereotips de gènere”.

L’alcalde també va destacar aspectes com la manca de referents femenins a la ciència a causa de la manipulació de la història, el poc interés demostrat per les adolescents a l’hora de decantar-se per les carreres STEM, o la discriminació de gènere, com els principals factors que provoquen l’escassetat de dones en este àmbit i va posar com a exemple de superació d’esta situació que enguany el Campus de Gandia de la UPV compta amb més dones que homes. “És una diferència de només sis alumnes, però sens dubte és el signe inequívoc que alguna cosa comença a canviar”.

Finalment, i sobre el paper de les institucions públiques a l’hora d’afrontar esta bretxa, Prieto va destacar les actuacions que des del consistori es duen a terme per contribuir a divulgar i promoure la igualtat en tots els àmbits com la campanya posada en marxa pel Departament d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives sota el títol #TuEresLaFórmula i que pretén posar en valor la tasca essencial de les dones al camp de les ciències i promoure la idea que elles són part de la fórmula necessària per al canvi.