Prieto: “Gandia renaix amb força i es prepara per a ser un agent clau en la construcció d’un futur verd, digital i inclusiu”

‘Canvis, una mirada calidoscòpica’ és el lema de la Universitat d’Estiu de Gandia (UEG) que des d’este dilluns i fins al pròxim divendres 16 de juliol se celebra a la ciutat. El Palau Ducal de Gandia ha reunit este matí als representants de la vida social, política i empresarial de Gandia per a donar el tret d’eixida de la degana de les universitats d’estiu al territori valencià. L’acte ha estat presidit per l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, en el que ha estat el primer acte públic com a primer edil de la ciutat, i la rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre. Els dos han estat acompanyats, a més, pel vicepresident segon de la Generalitat Valenciana, Rubén Martínez Dalmau, i Pilar Sarrió, diputada provincial.

El flamant alcalde de Gandia ha aprofitat la seua intervenció per a destacar com la pandèmia ha obligat les administracions locals a brindar a les persones un espai a l’aire lliure ampli i segur. “Moltes ciutats a tot el món ens hem bolcat a garantir el dret a l’espai públic com a espai fonamental per a la vida”, ha afirmat. A més, l’alcalde ha fet un repàs de les mesures que des del Govern local s’han posat en marxa per a millorar la vida de les persones i garantir la seua seguretat durant la pandèmia sense oblidar als més necessitats.

En este sentit, Prieto ha afirmat que “Gandia reneix amb força i es prepara per a ser un agent clau en la construcció d’un futur verd, digital i inclusiu amb projectes que ja tenim llestos i on els fons Next Generation jugaran un paper fonamental i on necessitarem la col·laboració del sector privat, les universitats i el teixit associatiu”.

Durant la seua intervenció, l’alcalde també ha tingut paraules de reconeiximent per a la nova ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, a la qui ha agraït el seu treball durant estos sis anys com alcaldessa on va aconseguir “bolcar el nom i el reconeixement de Gandia cap a una ciutat intel·ligent, innovadora i més amable amb els seus habitants. Diana Morant ha posat a la nostra ciutat una altra vegada en l’actualitat nacional i ho ha fet deixant clar que Gandia sempre estarà en el seu pensament. Estic segur que ens ajudarà a aconseguir noves fites”.

Per la seua part, la rectora de la Universitat de València ha aprofitat la seua intervenció per a fer un repàs dels reptes als quals ens enfrontem tots i totes a l’hora de construir una societat de futur: els reptes mediambientals, la digitalització dels sectors productius, la bretxa digital o les qüestions relatives als drets de les persones LGTBI, així com la igualtat de gènere. “Si volem situar-nos com una societat amb oportunitats per als nostres fills i filles, com una societat de futur, necessitem d’un creixement intel·ligent, sostenible i inclusiu”, ha manifestat la rectora.

A més, Mestre ha indicat la necessitat d’invertir en I+D+I per tal de fer “al nostre territori més competitiu”. En este sentit, ha explicat que la proposta de la Universitat de València passa per reclamar un major volum d’inversió pública en I+D; programes estables de suport als nostres joves, major facilitat per a la creació empresarial i un major suport a la indústria naixent, així com enfortir la transferència de coneixement indústria-universitat.

El suport institucional a la Universitat d’Estiu de Gandia ha vingut marcat, en esta ocasió, per la presència del vicepresident Dalmau i la diputada provincial Pilar Sarrión. Ambdós han reiterat el suport institucional a este projecte i la idoneïtat de la temàtica elegida en esta edició. Una temàtica, plantejava Dalmau, “que ens ajuda en el procés de construcció de ciutats més justes i sostenibles que ens ajuden a superar esta crisi”.

La directora del Centre Internacional de Gandia, Carme Melo, ha estat l’encarregada de presentar esta edició que busca continuar amb la tasca que li és pròpia a la Universitat: “la d’innovar i la de generar pensament crític i coneixement al voltant de la nova realitat social. Per això, s’ha preparat un programa acadèmic integrat per 22 cursos a través dels quals analitzarem al llarg de tota esta setmana com està canviant el món”.

En finalitzar el vessant més institucional de l’acte, s’ha donat pas a la conferència inaugural que ha estat a càrrec de Saskia Sassen en un format en línea. Sassen és sociòloga i economista estatunidenca coneguda per les seues anàlisis sobre globalització i migracions internacionals. Actualment és professora a la Universitat de Colúmbia i de la London School of Economics. Anteriorment ho havia estat a la Universitat de Chicago. El maig de 2013 fou guardonada amb el Premi Príncep d’Astúries de Ciències Socials.