Quasi quatre milions d’euros de noves ajudes amb fons europeus per a Gandia

El portaveu del Grup Municipal Socialista a l’Ajuntament de Gandia, Vicent Mascarell, ha valorat positivament l’arribada de dues subvencions a la ciutat que s’havien sol·licitat mitjançant les ajudes Next Generation de fons europeus, les quals ascendixen a quasi quatre milions d’euros (una destinada a la creació d’un espai intergeneracional de circuits saludables en la plaça del sector Beniopa-Passeig que inclou l’execució d’un ‘skate park bowl’ i l’altra a la millora de la mobilitat sostenible, saludable i eficient dins de la ciutat).

“Estem davant d’una magnífica notícia per a la ciutat. Són quasi quatre milions d’euros que ens ajudaran a millorar la qualitat de vida dels gandians i gandianes. Estes ajudes dels fons Next Generation situen Gandia com la primera ciutat no capital de província a l’hora de rebre i gestionar fons europeus”, ha destacat l’edil socialista.

En este sentit, Gandia ha sigut coneixedora de l’arribada de dues subvencions que s’havien demanat dins de les ajudes Next Generation de Fons Europeus. Una d’elles lligada a les accions destinades a hàbits de vida saludables i l’altra a la millora de la mobilitat sostenible per millorar la qualitat de l’aire.

L’ajuda d’entorns saludables, depenent del Ministeri de Sanitat i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies ha estat concedida només a 18 poblacions espanyoles, i Gandia és de les poques que ha rebut el màxim que es pot concedir en esta ajuda, en concret, un total de 700.000€. Esta ajuda està lligada a la creació d’un espai intergeneracional de circuits saludables en el barri de Roís de Corella i districte de Beniopa, l’actuació d’Skate park bowl de la plaça Roís de Corella, pel que un 70% de l’actuació està pagada per estes ajudes.

L’ajuda, que s’emmarca dins del Pla de recuperació, Transformació i resiliència, permetrà aquesta actuació que té les següents característiques:
En la plaça s’intervindrà amb una adequació urbana i paisatgística de l’entorn que millorarà el seu atractiu i permetrà una major afluència d’usuaris. Es renovarà la passarel·la que existeix actualment, es redissenyarà la zona central de la plaça, es formaran camins i senderes d’accés a les diferents àrees. S’executarà una nova zona de jocs infantils inclusius, un circuit bio saludable per a exercicis físics i de manteniment en la zona de jardí del costat Oest de la plaça, i es col·locarà mobiliari urbà nou.
El skate park se situarà sobre les instal·lacions en desús de la font. Amb aquest projecte s’ha buscat reutilitzar en gran manera les instal·lacions existents i sempre compartint les actuacions a realitzar amb els usuaris.
El projecte quedarà definit en dues zones, una en el got superior per a un nivell de dificultat menor, i una altra en un segon got de major dimensió per a patinadors més experts. Hi haurà també un tram de transició i punts de patinatge d’iniciació, recorreguts orgànics i altres rampes menys exigents.
La plaça comptarà també amb un joc singular. La idea és instal·lar un joc semblant a un castell de l’aventura, un fort medieval a l’estil dels vaixells que hi ha instal·lats en l’arena de la platja.
A la plaça s’instal·laran càmeres Smart City amb tecnologia ‘On the edge’. El sistema realitza el recompte de les persones presents en el lloc, no grava les imatges, només monitorirza dades que seran integrades en la plataforma Smart City de l’Ajuntament.
Ja s’ha adjudicat el contracte per a la realització de les obres del Skateparc bowl perquè l’expedient va ser declarat urgent i això ens ha permés adjudicar més ràpid i les obres començaran de forma imminent.

A més a més, Gandia rep una nova remesa de Fons Europeus Next Generation dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana. En aquest cas se’ns han atorgat un total de 3.031.920,00 €.
L’objecte de la nova adjudicació no és altre que la millora de la mobilitat sostenible, saludable i eficient dins de la ciutat. Amb esta adjudicació serem capaços d’apostar per transports sostenibles, millorar el transport públic urbà amb panells informatius digitals per als viatgers, implantar els procediments de ticketing i pagament en línia en el transport públic urbà, fomentant d’esta forma l’ús del transport públic per als desplaçaments dins de Gandia.
Es digitalitzarà el transport públic procurant la seua modernització, aprofitant també que estem preparant els nous plecs per a la licitació de La Marina i l’Urbà coincidint amb la finalització del contracte. Es digitalitzaran les marquesines i tòtems de les parades d’autobús urbà oferint als usuaris i usuàries la informació de temps d’espera i altres informacions d’interés.
L’ajuda permetrà també millorar les infraestructures de suport als desplaçaments amb bicicleta amb la implantació de dos nous carrils bici i 4 nous aparcaments segurs per a les bicicletes.

Així com també permetrà posar en valor la flota d’aparcaments públics gratuïts i de pagament que hi ha a Gandia i a la platja, incloent la monitorització dels tres aparcaments més pròxims al Centre Històric que compten amb unes 500 places disponibles: el Gregori Mayans, Els Animes i l’aparcament del recinte de La Fira. Estes comunicacions consistiran en una xarxa de cartelleria digital, de missatge variable, per a comunicar a la ciutadania la disponibilitat de places i altres informacions sobre el trànsit.

Esta ciutat compta amb 35 aparcaments públics i més de 6.300 places d’aparcament a l’abast dels ciutadans i visitants que arriben a diari a la capital de la Safor. La gent coneix la ubicació dels aparcaments i en fa ús d’ells, tenen preus assequibles que els fan útils i utilitzables.
Precisament gràcies a l’ús dels aparcaments i de mitjans de transport més sostenibles, a Gandia hem aconseguit que el nucli urbà estiga cada vegada més descarbonitzat, però instal·larem sistemes de mesura per tal de dur un control més fiable i constant.

Estes noves assignacions de Fons Next Generation vénen a sumar-se als més de 8 milions ja en marxa a la ciutat.