Torró compra el centre comerial del Gandia Palace pel doble del seu valor

El Grup Municipal Socialista en l’Ajuntament de Gandia, per mitjà del seu portaveu, José Manuel Orengo, ha denunciat hui que Torró va aprovar ahir, de forma amagada, la compra del centre comercial del complex de l’hotel Gandia Palace per un valor que pràcticament suposa el doble de la taxació que l’empresa propietària, VIPEI, fa de l’immoble.

Segons ha explicat Orengo, VIPEI va presentar en abril d’aquest mateix any un informe per a no pagar el deute que té amb Gandia per l’IBI i on s’assegurava que el valor de mercat de tot el complex era de 19 milions d’euros, dels quals el centre comercial suposava una quota de participació del 20%. Unes xifres que suposen que la galeria comercial tinga una taxació màxima de 3,9 milions, xifra que és quasi la meitat dels 6,7 milions d’euros que pagarà Gandia.

Per a Orengo, aquesta operació és “un escàndol de l’Ajuntament i d’Iniciatives Públiques amb el que Torró espolia diners de tots per a passar-los a una empresa privada”, i ha lamentat que amb aquesta decisió “estem donant a una empresa que li deu a Gandia més d’1,3 milions d’euros, més diners del que val allò que li comprem, premiant la seua actitud de no pagar l’IBI”.

Orengo ha explicat que la compra realitzada per Torró “no és necessària ni per a revitalitzar la platja ni per a cobrar el deute de l’IBI”, perquè segons ha dit, l’edifici es compra amb un inquilí, donat que l’empresa VIPEI ja ha signat un contracte de lloguer amb l’operador que gestionarà el centre, de manera que l’Ajuntament no necessita implicar-se.

A més, pel que respecta a l’IBI, Orengo ha dit que Gandia “té els mecanismes suficients i el dret de cobrar un deute pel qual portem quatre anys pledejant i amb tots els judicis guanyats fins ara”.

Per al portaveu socialista, aquesta operació alça molts dubtes sobre la seua necessitat. A més, ha denunciat de les intencions de Torró per ocultar la compra, donat que la seua aprovació es va tractar ahir en el consell d’administració d’Iniciatives Públiques fora de l’ordre del dia i amb caràcter d’urgència, amagant així les seues intencions. La compra es va aprovar amb els vots en contra del PSPV-PSOE i del Bloc Compromís.

Per últim, Orengo ha denunciat que Torró va mentir ahir quan en la comissió va negar l’existència de l’informe de taxació al que es refereix el portaveu socialista. Unes paraules de les que hui s’ha desdit en roda de premsa, confirmant la seua existència però afirmant que es tracta d’una taxació referida al valor cadastral. Una nova mentida, donat que Orengo assegura que és una taxació en valor de mercat i amb el vistiplau d’un col·legiat.

Per tot això, el Grup Municipal Socialista ha sol·licitat, per registre d’entrada, una comissió d’investigació per a treure llum d’aquesta operació de compra.

El triangle no és tan perfecte

Orengo ha explicat que el triangle perfecte que va dir Torró quan va presentar l’operació “no és tan perfecte i costarà diners als gandians”. I és que el crèdit que es demanarà per a la compra, realitzat a un interès del 5% -poc habitual hui en dia- i a pagar en 20 anys, suposarà una quota de 531.000 euros anuals, mentre que l’acord amb l’operador és de 180.000 euros anuals, el que suposa una pèrdua de 351.000 euros.

Si l’operació es tancara a un 7%, que és com es finança hui en dia la Generalitat, la quota suposaria una quantitat de 624.000 euros anuals, amb una pèrdua de 444.000 euros a l’any.