El Govern local ha efectuat hui un primer balanç de Xecs Consum Gandia, la campanya municipal d’estimulació i dinamització del comerç local. Així, el milió d’euros mobilitzat del 28 d’abril al 6 de juny (500.000 euros l’Ajuntament de Gandia i 500.000 euros la ciutadania), s’ha transformat finalment en compres per valor de 2,8 milions d’euros, que s’han gastat en 362 dels 438 comerços inscrits, el 82% aproximadament.
Per sectors, els 10 que més vendes han concentrat han sigut: la moda, confecció i complements (25,29%); el calçat (15,2%); articles esportius (9,56%); òptica, audiologia i ortopèdia (8,05%); perfumeria i cosmètica (6,41%); perruqueria i estètica (5,51%); electrodomèstics i informàtica (5,30%); borsos i complements (4,75%); decoració i interiorisme (3,37%) i papereria i llibreria (2,59%).
El regidor d’Economia i Hisenda, Salvador Gregori, ha esbossat alguns detalls del perfil del consumidor de Xecs Consum Gandia. Així, el 60,2% han sigut dones i el 39,8 % homes. Per edats, el percentatge de compres s’ha centrat en persones d’entre 18 i 30 anys (13,3%), 31-45 anys (30,2), 46-65 (40%) i majors de 65 anys (16,5%).
Hi ha dades també sobre la procedència geogràfica, per barris, dels compradors o clients, que venen a coincidir amb les àrees més poblades de la ciutat: Corea (23,7%), Plaça El·líptica-República Argentina (20,8%); Roís de Corella (10,9%); Benipeixcar (9,5%); el Raval (7,8%); Grau (7,7%); Centre Històric (7,2%); Beniopa-Marxuquera (6,5%), Platja (4,6%) i Santa Anna (1,2%).
“La campanya ha demostrat la necessària implicació de tres potes: els recursos econòmics per part de l’ajuntament, que ha pogut disposar dels diners gràcies a la bona gestió realitzada els darrers anys; l’estratègia desenvolupada pel Departament de Comerç i les complicitats de FAES, les associacions de comerciants de la ciutat i Caixa Ontinyent, creadora de la ferramenta i aplicació de gestió”, ha assenyalat Gregori.
La Federació d’Associacions d’Empresaris de la Safor (FAES), amb la col·laboració de Caixa Ontinyent, ha estat l’encarregada de la gestió de la iniciativa. El seu vicepresident, Ramon Soler, ha destacat dos aspectes fonamentals de la campanya: “En primer lloc, ha demostrat als comerços la necessitat de digitalitzar-se i per a molts ha representat un màster en poc de temps. Per tant, hem de continuar ajudant-los perquè cada vegada siguen més els que donen el pas. I, en segon lloc, l’oxigen i ganes de continuar que Xecs Consum ha representat per a alguns comerços, que estaven a punt d’abaixar les persianes”., ha indicat.
Soler ha assegurat que la mitjana de pagament dels xecs als establiments està sent de 7,5 a 9 dies des de que presenten les factures o tiquets (la previsió inicial era de 15 dies) i, amb tota probabilitat, la setmana pròxima finalitzaran els pagaments. Hi ha hagut un sobrant aproximat de 3.990 euros en xecs no consumits, que s’ha decidit destinar a finalitats socials a través de Cáritas i Creu Roja Gandia.
Finalment, el president de la Cooperativa de Comerciants del Centre Històric, Pedro Izquierdo, ha destacat que s’està seguint el full de ruta marcat fa un any entre el Departament de Comerç i les associacions per a reactivar i dinamitzar el sector, greument afectat per la crisi econòmica provocada per la pandèmia. “Els Xecs Consum han resultat un èxit absolut, de benefici incalculable per al dinamisme comercial; hi ha establiments que feia molt de temps que no veien 2 o 3 persones fent cua a la seua porta, els carrers estaven plens de gent…. A més, cada dia hi ha més comerços que s’estan digitalitzant, gràcies també a les ajudes municipals”, ha destacat.