El govern del PP de Torró es confirma com una màquina de generar deute públic

El portaveu de l’executiva del PSPV-PSOE en Gandia, José Manuel Prieto, ha valorat hui les dades de l’estat del deute viu de Gandia publicades pel Ministeri assegurant que “el govern del PP de Torró es confirma com una màquina de generar deute públic”, amb unes polítiques que estan portant a la ciutat a la ruïna mentre empresaris amics fan l’agost a costa de tots.

Segons les dades publicades hui pel Ministeri d’Hisenda del Govern d’Espanya, Gandia és la sisena ciutat amb més deute financer per habitant de l’estat espanyol. Però si es para atenció a l’anàlisi del deute que ha viscut Gandia en els darrers anys, es pot observar que aquest sofreix l’augment més escandalós a partir de 2012, ja amb el PP al govern de Gandia.

Gràfica deute a bancs
Gràfica deute a bancs

Així, en 2012 el deute viu de Gandia es multiplica per 1,5 (un augment del 51,7%), i cada gandià passa de deure 1.453 euros en 2011 a deure 2.196 euros en 2012. Un augment que suposa que el deute de Gandia, en només un any, es multiplica el doble que el deute de la Comunitat Valenciana (que puja un 23,7%) i que Espanya (que puja un 24%).

A aquest deute encara cal sumar els més de 30 milions d’euros que demanarà Gandia en el segon Pla de Pagament a proveïdors que anuncia el regidor d’Economia, Guillermo Barber, des de fa mesos. I és que amb el govern del PP de Torró, Gandia augmentarà el deute bancari en més de 90 milions d’euros amb els préstecs per a pagar als proveïdors. El primer d’aquests, de més de 60 milions, a dia de hui la ciutadania encara no sap què es va pagar, perquè el govern pretén amagar que més de la meitat d’aquests diners són d’operacions portades a terme per ells en només 6 mesos de govern.

I un any després del primer pagament a proveïdors, i tot i que Barber va dir aleshores que “el comptador del deute es posa a zero i pagarem puntualment als proveïdors”, el govern anunciava uns altres 35 milions d’euros en un segon préstec que es realitzarà pròximament.

Però el deute de Gandia no només puja amb les entitats bancàries. Si atenem a les dades publicades al BIM, on el govern presenta una taula de l’estat del deute de la ciutat, podem veure que en només un mes (entre maig i juny), el govern ha fet augmentar el deute de la ciutat en prop d’un milió d’euros (passant de 33.978.251,87 milions d’euros en el mes de maig a 34.823.945,37 milions d’euros en el mes de juny en factures i justificants pendents de pagament).

La xifra és encara més escandalosa si es mira l’estat del deute del mes d’abril, quan el deute a proveïdors era de 32.653.744,86 euros, el que suposa que en dos mesos el deute ha augmentat en 2.170.201 milions d’euros. I tot malgrat que, tal i com ha dit Prieto, “aquest és el govern del mantra del cost zero i creu que repetint constantment aquesta frase es convertirà en realitat”. Prieto ha finalitzat dient que “l’autèntica realitat és que el deute de Gandia no deixa de pujar, als gandians ens va pitjor amb serveis privatitzats i més impostos que pagar i tot mentre alguns empresaris amics fan l’agost a Gandia”.

Deute a proveïdors
Deute a proveïdors