Els socialistes critiquen que el sistema d’ajudes per a llibres de text de Gandia “és injust i poc transparent”

La regidora del PSPV-PSOE en l’Ajuntament de Gandia, Liduvina Gil, ha aplaudit hui la mesura anunciada la setmana passada pel govern de Gandia de destinar diners per a que les famílies més necessitades puguen comprar els llibres de text als seus fills que van a escola sense el material necessari per no poder pagar-lo. Tot i això, Gil ha lamentat i enlletgit al govern que el seu sistema “improvisat” és “injust i poc transparent”.

I és que, en paraules de la regidora socialista, “el sistema establert no té cap criteri de selecció”. Una circumstància que, explica, “provoca que famílies que han demanat prestats diners o que estan pagant en diferents terminis una quantitat que els suposa un grandíssim esforç, ara no puguen accedir a cap ajuda perquè els seus fills ja tenen els llibres de text”. A més, Gil ha criticat que el govern haja dit que la llista de les persones beneficiades no serà pública, i ha recordat que en tot sistema d’ajudes i beques “les llistes es publiquen perquè mai hi ha res que amagar”. Per això, Gil ha titllat l’anunci de Torró com a “proposta positiva i necessària però improvisada i buscant el populisme”.

Gil ha volgut recordar que l’any 2012 va ser ella mateix qui, des del grup socialista, va proposar al govern incloure una partida pressupostària en els comptes de 2013 i que anara destinada a ajudes de llibres de text. Però aquella iniciativa, com moltes altres, no va ser escoltada pel govern autoritari de Torró. Fa només uns mesos, en setembre, durant la comissió informativa d’Educació que informava de les beques de menjador, la socialista va insistir en la idea que, si sobraven diners, es destinaren per a ajudes a llibres de text.

Tot i aquestes advertències, no va ser fins a la setmana passada, després de reunir-se amb els directors dels centres educatius, quan el govern va ser conscient de la dura realitat de moltes famílies, que no poden pagar els llibres de text als seus fills. I per això, la mesura que es va anunciar “arriba des de la improvisació i no té en compte molts aspectes que fan que siga una mesura injusta”, ha explicat Gil.

Per això, Gil ja ha anunciat que els socialistes demanaran formalment i per escrit que els pressupostos de 2014 destinen una partida econòmica a les ajudes de llibres de text “i que ho facen com cal, amb unes bases, uns criteris de selecció i la publicació de les llistes dels beneficiats per les ajudes”. Per cert, Gil ha tornat a criticar que d’aquesta mesura tampoc s’ha informat en cap comissió informativa “simplement perquè no es convoquen, diga el que diga Marta Cháfer”, i ha bromejat assegurant que “si diu que hi ha una comissió abans de cada plenari tal volta la faça a sa casa amb els seus amics, però no amb els membres de l’oposició”.