Els socialistes de Gandia van presentar ahir en societat el manifest “Més cultura és la cura”, un dels eixos centrals de la setmana cultural que ha organitzat l’agrupació local per tal de celebrar el Dia del Llibre i reivindicar, davant el govern del PP de Gandia, una altra forma de fer Cultura a la ciutat, apostant per un model distint de l’actual que es basa en el menyspreu cap al sector i l’aposta per l’oci amb bous, concerts de cantants imputats i Gandia Shore.
El manifest es va presentar ahir a una taula rodona que va reunir a diferents personalitats del món de la Cultura de Gandia en la sala del segon pis de la Casa de la Marquesa, que es va omplir per a l’ocasió. Prop d’un centenar de persones que van presenciar un interessant debat on es va abordar el present de la cultura a Gandia i quines haurien de ser les bases i les tasques a realitzar de cara al futur.
El manifest en qüestió fa un breu anàlisi de la situació actual de la cultura a Gandia, lamentant les “polítiques erràtiques, improvisades i partidistas” de l’Ajuntament de Gandia, governat pel PP de Torró. A continuació realitza una definició del què és la cultura i com deuria entendre’s per a, finalment, llençar una bateria de 10 propostes per al foment de la cultura a Gandia.
Entre aquestes propostes destaquen la “institucionalització d’una oferta cultural plural, estable, democràtica i participativa” basada en el “foment, la producció pròpia i la promoció” del sector i de la identitat cultural històrica de Gandia. El manifest també parla de potenciar les institucions i organismes autònoms que han demostrat eficiència i eficàcia amb una gran diversitat d’activitats, com ara el CIG, el CEIC Alfons el Vell o l’IMAB.
Altra de les reivindicacions del manifest és mantenir la gestió pública del Teatre Serrano que actualment, i ja durant cinc mesos, té tancat el govern del PP de Gandia. O també la institucionalització d’una partida anual en els pressupostos municipals per a fomentar els clàssics i protegir el patrimoni cultural i la defensa de la llengua pròpia. Per últim, cal destacar també que el manifest apunta a l’elaboració d’una política museística que tinga en compte el futur Museu de les Clarisses i un eventual Museu d’Història de la Ciutat i dels Clàssics.
El manifest es va presentar a la finalització d’una taula rodona on es van abordar aquestes i altres qüestions i que van protagonitzar la catedràtica de Llengua i Literatura Agustina Pérez, que que va parlar de la presència de la cultura en la societat i de les claus del pensament cultural; l’actor i gerent de Pluja Teatre, Joan Muñoz, que analitzà l’impacte que les polítiques del PP estan tenint al sector cultural com a indústria, centrant-se sobretot en l’augment de l’IVA; el director de l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local, Joan Noguera, que es va centrar en l’aspecte més econòmic i de planificació del sector; i per últim, José Pons, professor de música al conservatori del Grau, que va focalitzar la seua intervenció en el cas particular de la música de banda a València.
Algunes de les principals idees que es van apuntar van ser la necessitat d’una presència cultural forta en la societat per a enriquir la formació de les persones, la necessitat de realitzar una planificació de desenvolupament cultural a Gandia que vaja més enllà de les sigles polítiques del govern de cada moment, la situació actual de la cultura a Gandia, on el govern del PP confon constantment oci amb cultura, denigrant les manifestacions culturals i fomentant un oci que en poc de temps s’ha carregat la Gandia dels Clàssics i dels Borja, o les possibilitats que la música té en l’educació dels més menuts, amb un model d’integració educativa que es desenvolupa a Venezuela a través de la música.
Al finalitzar l’acte, els assistents van signar el manifest que, a data de hui, pot ser signat per qualsevol ciutadà des de sa casa a través d’Internet al web https://www.change.org/es/peticiones/signa-per-a-què-gandia-torne-a-ser-referent-cultural.