Els socialistes destapen que el govern va pagar 1,2 milions d’euros per a la construcció dels xiringuitos sense tenir el permís definitiu de Costes

En plena crisi econòmica i amb un govern del PP que retalla en serveis socials i augmenta impostos, els socialistes han destapat hui que l’executiu de Torró va gastar l’any passat 1.192.540 euros en la construcció i decoració d’uns xiringuitos per als quals, per a major gravetat, ni tan se val tenen el permís definitiu de la Demarcació de Costes per al seu funcionament. Un fet que els socialistes consideren una “obscenitat en temps de retallades i crisi econòmica”.

Aquesta és la denúncia que han fet hui pública els socialistes després de descobrir que el govern ha publicat ara, amb un any de retard, els documents que fan referència a l’adjudicació de la construcció dels xiringuitos. Un procediment que, rodejat de molts dubtes i aspectes foscos, s’ha seguit, com de costum, des de l’empresa pública. Per això, i amb una primera ullada dels documents, ja s’observen “aspectes foscos i moltes contradiccions”, ha explicat la regidora socialista Diana Morant.

Fent un repàs a la cronologia de la polèmica dels xiringuitos, Morant ha assegurat que el govern del PP, segons la nova documentació a la que han tingut accés els socialistes, va adjudicar des de l’empresa pública la construcció dels xiringuitos el passat 3 de maig de 2012 després d’un negociat per invitació en el qual només es van donar 5 dies per a presentar propostes. Però el que crida l’atenció és que si aquesta adjudicació es va fer el 3 de maig, el permís a precari de la Demarcació de Costes no va arribar fins al 22 de juny.

Per tant, i atenent a aquestes dades, tal i com ha denunciat Morant “el PP va decidir gastar dels diners de tots els gandians, en plena crisi, 1,2 milions d’euros per a construir uns quioscs sense permís de Costes”. Un fet que provoca que, amb el posterior permís a precari, el consistori podria haver pagat la construcció d’unes instal·lacions que, amb el temps, no reberen l’autorització definitiva, podrien haver de ser desmuntats després d’estar pagats. Una situació que Morant considera “greu i lamentable tenint en compte que és el govern de les retallades i els augments d’impostos qui decideix que sí que hi ha 200 milions de les antigues pessetes per a fer xiringuitos”.

Altres contradiccions de la documentació són el fet que s’adjudique la construcció de 13 xiringuitos amb bany i altres 8 banys més, mentre que hui en dia només hi ha 10 xiringuitos amb bany. Per tot això, els socialistes ja han anunciat que demanaran accedir a l’expedient complet dels xiringuitos, per a seguir de prop tot el que va passar i buscar explicacions a totes les contradiccions.

Però la denúncia dels socialistes va més enllà, perquè tal i com ha afegit el socialista Vicent Mascarell, existeix la sospita de que el PP “estiga construint ara des de l’empresa pública IPG els documents de les adjudicacions més fosques que ha fet el govern en dos anys de legislatura”. Només així s’explica que durant els darrers dies apareguera aquesta documentació referida als xiringuitos i que devia haver sigut publicada en estiu de 2012, fa més d’un any. Per a Mascarell, el govern del PP tracta de vestir de legalitat els procediments foscos per a evitar accions judicials.

Des de les files socialistes ja fa temps que denuncien que Torró està utilitzant Iniciatives Públiques com una plataforma per a blanquejar totes les seues adjudicacions més fosques i fer-ho sense cap oposició ni fiscalització. Així, utilitzant com a exemple aquest dels xiringuitos, Mascarell ha explicat que, a les contradiccions de les dates cal sumar la gravetat de fer un negociat per invitació per a una adjudicació que, des de l’Ajuntament, s’haguera fet amb concurs públic, amb publicitat i amb participació d’empreses de tot el país, i no només les tres mercantils que va convidar el govern de la ciutat.

Mascarell ha comparat aquest procediment amb el que va seguir un govern anterior per als antics xiringuitos, que van ser pagats íntegrament per l’empresa adjudicatària, “no com ara, quan devem ser l’únic consistori espanyol que fins i tot li paga les hamaques a qui gestiona els xiringuitos, confirmant que el PP té diners només per a allò que volen”.

Contracte adjudicació per a la construcció dels xiringuitos

Contracte mobiliari xiringuitos