Els socialistes proposen que L’Urbà i L’Urbanet convisquen perquè Gandia tinga un transport públic sostenible i eficaç

El regidor socialista Vicent Mascarell ha presentat hui una proposta alternativa al model de transport públic que el Govern del PP pretén implantar a Gandia, per a recuperar el seu caràcter social, fer-ho més sostenible econòmicament i més viable tècnicament. Entre les propostes, ha destacat “combinar L’Urbà i L’Urbanet, una mesura que contribuiria a recuperar la viabilitat del transport públic en la ciutat”.

Mascarell ha assegurat que “el sistema de L’Urbanet s’ha demostrat inútil. Segons ha explicat, les crítiques a L’Urbanet “són més que evidents, només cal eixir al carrer i escoltar el que opinen els ciutadans d’aquesta iniciativa capritxosa fruit d’una ocurrència de Torró”.

Les propostes dels socialistes pretenen convertir L’Urbanet en un sistema més eficient, que recupere el seu caràcter social. Mascarell ha lamentat que L’Urbanet “ho pagaràn els que menys tenen” i ha proposat que les persones majors i els xiquets no paguen pel servei, com es feia amb L’Urbà, i ha sumat als aturats, que també haurien de poder usar-ho debades.

Mascarell també ha proposat que els centres comercials i les grans superfícies que es beneficiaràn de tenir parades de L’Urbanet “assumisquen part del cost d’aquest servei”, de manera que el sistema siga més sostenible econòmicament.

Quant a la viabilitat tècnica, els socialistes han apostat per una combinació de L’Urbà i L’Urbanet, en la qual “els autobusos grans circulen per les grans vies, s’encarreguen de les línies massificades i dels horaris de màxima afluència de passatgers”, i els xicotets cobrisquen el centre de la ciutat i els punts amb una demanda més baixa, com Rafalcaïd o Marxuquera. Mascarell ha recordat que l’Ajuntament disposa de set autobusos grans que ja estan pràcticament pagats i que estan dotats de sistemes per a persones amb mobilitat reduïda.

Segons ha explicat, “no es poden fer les coses tan mal com les ha fet el PP amb la implantació de L’Urbanet”, ja que han deixat centres neuràlgics i barris sense cobrir, han donat prioritat als centres comercials front als centres de salut i han deixat que en hores punta solament hi haja 11 places en un autobús.

Per tot açò, ha proposat que es reforce l’oferta perquè no hi haja temps d’espera de més de 12 minuts i perquè no es tarde 20 minutos a creuar Gandia. Ha proposat que totes les línies tinguen parada prop de l’Hospital, centres de salut, centres escolars, centres de majors i centres socials i ha assenyalat que “no es pot excloure a cap barri de la ciutat”.

Finalment, ha assenyalat que el nou sistema hauria d’estar actualitzat tecnològicament, de manera que totes les parades tinguen connexió wifi gratuïta i un sistema d’espera amb un rellotge que marque quant tarda el pròxim autobús a arribar.

Els socialistes han presentat aquesta proposta davant els mitjans de comunicació perquè no han tingut l’oportunitat de fer-ho en cap fòrum de participació ciutadana al si de l’Ajuntament. Per açò, han demanat que es convoque la comissió competent en la matèria i el Consell de Participació Ciutadana.