La plaça del Rei Jaume I va acollir ahir la inauguració de la segona edició de la Plaça del Llibre, la qual convertix Gandia per uns dies en la capital del llibre i de la literatura del País Valencià. A l’acte van acudir l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, la regidora de l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques (IMAB), Liduvina Gil, la subdirectora general del Llibre, Arxius i Biblioteques, Rosa Codonyer, el president de la Fundació FULL, Jesús Figuerola, la cap de servei de Foment de la Lectura de la Direcció General de Cultura i Patrimoni, Carmina Prats, i altres representants del món editorial i entitats col·laboradores d’esta trobada literària.
Tal com va indicar l’alcalde en el seu discurs inaugural, l’any passat “Gandia va ser la primera ciutat no capital de província en sumar-se a este encontre de la literatura en valencià”. Així doncs, des d’ahir fins al pròxim diumenge 22, es portaran a terme més de 40 activitats programades: presentacions de llibres, tertúlies literàries, signatures i espectacles infantils com contacontes. Com a novetat d’enguany també tindrà lloc un taller de grafiti, a càrrec de l’artista Galleta María, i l’emissió d’un podcast literari en directe. Presentat per Quim Ruiz, Lourdes Frasquet i Empar Puerto, en ‘Gent Ràndom’ es repasa l’actualitat literària i qüestions vitals amb un toc d’humor.
La segona edició de la Plaça del Llibre de Gandia oferix una gran varietat d’activitats per a totes les edats i gustos. Participen enguany 18 editorials i 150 com a part del fons bibliotecari. Des de Gandia col·laboren les llibreries de la ciutat Ambra Llibres, Llibreria Ferrer i Gavina Llibres. “Gandia, bressol dels clàssics del Segle d’Or de la literatura valenciana i territori nodrit de poetes i escriptors de reconegut prestigi celebra que esta Plaça es convertisca per uns dies en punt de trobada ineludible d’autors, llibreters, editors i sobretot, lectors”, va expressar l’alcalde.
Prieto va fer referència també a la promoció de la lectura des de l’IMAB: “Cal fer una tasca diària de conscienciació, cal generar el bon hàbit de la lectura des de les edats més primerenques, i això és el que fan, de manera impecable, les nostres bibliotecàries”. A partir del treball, “moltes vegades silenciós”, s’aconseguix que molts “xiquets i xiquetes, usuaris de les biblioteques, acaben convertint-se en grans lectors, en persones capaces de discernir i d’opinar, i amb un gran bagatge cultural i enormes dosis d’humanitat”.