La justícia condemna al govern del PP de Gandia per no facilitar informació als regidors de l’oposició

Una sentència judicial única en la història de Gandia va desmuntar ahir el mantra de la transparència del govern del PP al condemnar-lo per no facilitar als regidors de l’oposició l’accés a informació de les factures de l’empresa pública Iniciatives Públiques de Gandia. Així, la jutgessa del jutjat número 8 del Contenciós Administratiu de València observa vulneració del dret fonamental a la informació recollit a l’article 23.2 de la Constitució Espanyola.

La narració dels fets es remunta a 2012, quan els socialistes, en el seu intent per fiscalitzar la gestió dels diners públics per part del govern des de IPG, van observar dificultats en l’accés a les factures de l’exercici de 2011. Unes dificultats que van arribar fins i tot a enfrontaments personals amb el gerent de l’empresa pública, Gonzalo Morant, qui negava als membres de l’oposició la consulta d’aquesta documentació.

Davant aquesta situació, el regidor socialista i advocat Vicent Mascarell va presentar una denúncia que ahir va obtenir una sentència favorable per als socialistes i que obligarà al govern a donar accés a tota la informació “sense limitacions de temps ni altres dificultats”, ha explicat Mascarell, qui ha afegit que la sentència parla de tractar les empreses públiques “com si foren un departament més de l’Ajuntament”, per la qual cosa “IPG deixarà de ser el cortijo de Torró i del PP de Gandia”.

Davant aquesta sentència, que situa a Gandia en la lamentable llista de corporacions i governs “que no respecten les mínimes regles democràtiques d’un Ajuntament”, els socialistes es congratulen perquè “per fi els gandians podrem saber en què es van gastar els membres del PP els diners que deien que no tenien i que ara ens han portat a demanar tres rescats al govern d’Espanya”. A més, Mascarell ha assenyalat que la denúncia presentada pels socialistes i la conseqüent sentència “suposen un benefici per a tota l’oposició de Gandia i per a la ciutadania”, que podran saber amb detall en què han gastat els seus diners.

Tot i això, malgrat tractar-se d’una sentència favorable als socialistes, Mascarell ha volgut explicar que no se senten satisfets de la mateixa “perquè quan s’acudeix a la justícia per la vulneració d’un dret fonamental és perquè no han funcionat les vies democràtiques que estableix el funcionament d’un Ajuntament”. Un fet que ve provocat “per l’actitud dictatorial i antidemocràtica d’un govern que es diu transparent però que en realitat vulnera els drets dels membres de l’oposició”.

Respecte a aquesta situació, Mascarell ha volgut acusar directament al govern del PP en general i al regidor i portaveu Víctor Soler en particular “per ser el braç executor de les ordres de Torró”. Mascarell ha assegurat que “per al delfí de Torró que vol ser alcalde d’esta ciutat, provocar que Gandia siga notícia per vulnerar els drets democràtics dels membres de la corporació és una molt mala notícia”.

Per últim, Mascarell ha exigit responsabilitats entre els membres del govern per haver provocat aquesta “lamentable situació” i ha assegurat que el Grup Socialista va a demanar l’execució “immediata” de la mateixa per tal de poder accedir sense limitacions a la consulta de les factures de l’empresa pública IPG, i ha afegit que “no sols les de 2011, també les de 2012”, assegurant que, si tornen a veure dificultats, tornaran a iniciar accions judicials.