Més de 100 famílies es beneficien del conveni entre l’Ajuntament de Gandia i el Col·legi d’Administradors de Finques

L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, i el president de Col·legi d’Administradors de Finques de València i Castelló, Sebastián Cucala, han signat este matí un conveni l’objecte del qual és oferir ajudes per al finançament de les despeses del servei d’administrador de finques en edificis amb unes condicions concretes. En la signatura han estat presents la regidora d’Habitatge i Regeneració Urbana, Amparo Victoria, i el coordinador de Col·legi d’Administradors de Finques de la Safor, Juan Escrivá. Un conveni pioner a la Comunitat Valenciana, que ja ha servit de model per a altres municipis com Castelló de la Plana.

Des de la seua posada en marxa el 14 d’abril de 2020, més de 100 famílies ja s’han pogut beneficiar d’este conveni. A hores d’ara, 12 comunitats de propietaris han sol·licitat l’adhesió, de les que s’han aprovat 10 sol·licituds i 2 estan pendents de resolució. Queden pendents de resolució 22 habitatges i 2 locals comercials.

Durant la compareixença, Diana Morant ha explicat que este acord, que va nàixer l’any passat per a ajudar a fer front a la pandèmia, “ha vingut per a quedar-se”. Els immobles que es poden beneficiar són aquells amb més de vint anys d’antiguitat; que no hagen utilitzat el servei d’un administrador en els últims quatre anys; i que puguen identificar-se com immobles en situació de vulnerabilitat social, econòmica i arquitectònica.

A més, Morant ha destacat l’important paper de mediació que realitza el Col·legi posant-se a disposició dels propietaris i usuaris dels habitatges i locals dels edificis acollits al conveni, per a la resolució de conflictes. D’esta manera i amb este tipus d’acords, des del consistori gandià es pretén pal·liar les situacions que es produïxen en determinades parts de la ciutat on el parc immobiliari és antic i on es presenten mancances de rehabilitació i regeneració. Una situació que s’intensifica en les comunitats de propietaris amb escassos recursos que no poden afrontar les despeses inherents a aquestes actuacions.

“Amb este acord treballem per aconseguir la integració de les comunitats de propietaris en diverses barriades de Gandia, perquè a la nostra ciutat no hi haja barris de primera i de segona alhora que aconseguim millorar les condicions d’habitabilitat, accessibilitat, seguretat i eficiència energètica en edificis amb circumstàncies econòmiques singulars”, ha declarat l’alcaldessa. A més, segons Morant, este és un conveni de vital importància per a la ciutat, “on l’Ajuntament com a administració pública ha assumit el seu paper de protecció sobre les famílies més vulnerables”.

Una altra de les principals funcions estipulades en el conveni és l’assessorament per part dels administradors a les comunitats de propietaris pel que fa a qualsevol classe d’ajuda o subvenció, així com la tramitació de les sol·licituds (rehabilitacions, accessibilitat, obres de reparació protegides, ajudes socials, etc.).

“Estes comunitats ja s’estan organitzant per a la sol·licitud de les ajudes del Pla RENHATA 2021, Pla de Rehabilitació d’Habitatges o subvencions per a l’elaboració de l’informe de l’Estat de l’Edifici. Tot això amb la intenció d’aconseguir habitatges més sostenibles amb major eficiència energètica, i més accessibles amb l’eliminació de barreres arquitectòniques”, ha explicat l’alcaldessa, qui també ha incidit en la importància de la col·laboració publicoprivada per avançar en projectes com els ARRUR que s’estan desenvolupant a la nostra ciutat.

Finalment, Morant ha posat l’accent en què aquest tipus d’actuacions possibiliten l’accés a nombroses ajudes per part de les comunitats de propietaris que acaben generant ocupació, ja que, tal com preveu el Pla Estatal d’Habitatge, per cada milió d’euros invertits en la rehabilitació es creen 59 llocs de treball.

Per la seua banda, Sebastià Cucala ha qualificat este conveni com a actuació “estrela” de l’Escola d’Administradors de Finques perquè permet donar a les comunitats de propietaris l’oportunitat de comptar amb un professional que els assessore en determinats aspectes com accés a ajudes o compliment normatiu. “A més, com a professionals complim amb la nostra responsabilitat social de donar una solució juntament amb l’administració pública a aquells col·lectius que no poden tenir accés a una gestió professional de les comunitats de propietaris”, ha indicat.

“Gandia ha estat pionera i serà el model d’altres ciutats on se signaran convenis d’este tipus. La nostra vocació és que este acord permanesca en el temps”, ha declarat Cucala, qui ha agraït als administradors de Gandia la seua implicació a l’hora d’aconseguir els objectius del conveni. Finalment, el president de Col·legi d’Administradors de Finques de València i Castelló ha agraït al consistori la implicació en el projecte.