Torró pacta amb Montoro un ‘catastrazo’ per a rescatar Gandia

El govern del PP de Torró ha destapat hui les condicions del rescat que el Ministeri d’Hisenda del govern del PP de Rajoy va a obligar a acomplir a Gandia per tal de salvar-li la papereta a Torró. I entre les mesures més preocupants es troba un “catastrazo” que tindrà lloc de cara a 2015 i que suposarà un augment “brutal” de la contribució que paguen actualment els gandians.

Així ho ha valorat hui el portaveu socialista en l’Ajuntament de Gandia, José Manuel Orengo, qui ha assegurat que, tal i com sospitaven des del PSPV-PSOE, “estem davant un rescat en tota regla que va a hipotecar el futur dels gandians durant molts anys per a pagar la incapacitat de Torró i de Guillermo Barber per a gestionar l’economia de la ciutat”. I és que, segons ha explicat Orengo, lluny del que va vendre Torró, el que hui s’ha aprovat al plenari de Gandia “és un decret al qual ens obliga a adherir-nos el Ministeri per a refinançar el deute que Torró s’ha negat a pagar aquests dos anys”.

Orengo ha assegurat que “amb aquest decret, Gandia entra per la porta de darrere a una intervenció que suposa un nou Pla d’Ajust, i ja en van tres, que va a suposar més impostos i menys autonomia local”. El portaveu socialista ha recordat que els dos anteriors Plans han estat incomplerts pel propi PP, que “si tan satisfets estan d’aquest acord hagueren pogut adherir-se al decret en setembre i estalviar-se aquesta improvisació”.

Entre les mesures més dràstiques que haurà d’aplicar Gandia per a adherir-se al decret es troba el ja comentat augment de la contribució mitjançant un ‘catastrazo’ que augmentarà de manera considerable la quantitat que paguen en impostos els gandians. Però no només el ‘catastrazo’, el rescat també incorpora altres mesures que afectaran greument a la butxaca dels gandians, com un augment gradual dels impostos a través d’increments de preus públics i taxes.

Així, l’increment està previst que siga d’un 50% en el primer exercici i fins a un 100% en 2016, arribant així a obligar als gandians a pagar el doble del que paguen ara en taxes com el fem, els guals, els vehicles o en preus públics com l’ús del poliesportiu o la Universitat Popular, entre d’altres. Unes mesures que, com ha indicat José Manuel Orengo, “demostren que el PP enganya a la ciutadania: ens va enganyar en la campanya electoral prometent treball i menys impostos i ens enganya ara venent aquest rescat com si fos un regal del Ministeri”.

A més d’aquests augments impositius, el rescat contempla també la possibilitat de que el Ministeri d’Hisenda retinga fins al 25% del PIE (Participacions i Ingressos de l’Estat). Es tracta dels diners que l’Estat aporta a Gandia i que actualment es situa en prop d’un milió d’euros mensuals. Quantitat que serà intervinguda per Montoro en un 25%. El rescat també manifesta l’obligació del consistori de reduir el cost de personal en un 5% i el de la despesa corrent en un altre 5%. Unes reduccions que els socialistes han demanat que afecten als més de 60 enxufats que el PP té repartits per tot l’Ajuntament i a aplicar una reducció dels sous dels 13 regidors del PP, que són el govern més car de Gandia.

Per tot això, els socialistes han criticat que, de nou, el govern del PP de Torró pren una decisió “basada en la improvisació i sense donar a l’oposició ni participació ni informació”, aprovant així en menys d’un matí l’adhesió a un decret “que compromet el nostre futur durant diverses dècades”. Una situació que contrasta amb les constants festes i saraos que organitza el govern amb els diners dels impostos dels gandians, actes que mentre es venen com si fossin a cost zero “en realitat ens han portat a la ruïna que ara ens obliga a ser rescatats pel govern de Rajoy per a poder pagar tots els deutes que ha contret el PP per a Maremàgnums, compres de concessionaris, de boleres, de discoteques, bous i concerts”.